Titti Erksell Barker är särskilt förtjust i rotsaker. Prova soppa på persiljerot
med hembakat knäckebröd och en härlig färskost. Receptet finns i God mat
från en annorlunda värld
(Prisma 2000) som Titti både skrivit och fotograferat
Vill du se fler av hennes matbilder så gå in på www.onestep-pictures.com
och sök i menyn under "mat". Titti arbetar även med konstfoto, hon
representeras av Galleri Bilder till salu/Rebecka Dahlén, Jungfrugatan 6
i Stockholm. Telefon 08 660 50 05, info@bildertillsalu.se,
www.bildertillsalu.se

Soppa på persiljerot

4 personer
1 gul lök
smör eller olja
5 persiljerötter
4 potatisar
1 l buljong
salt
vitpeppar
1 dl hackad persilja
1 dl crème fraiche eller lättvispad grädde

En bra buljong är en förutsättning och fina exemplar av persiljeroten
förstås, prima potatis, riktigt smör eller olja, god gul lök, extra fin persilja,
nymald vitpeppar och ett gott salt.
Grovhacka löken och fräs försiktigt i rikligt med smör eller olja.
Skölj och skala persiljerot och potatis, skär i kvartar och fräs samman
med löken. Tillsätt buljong, koka tills grönsakerna är mjuka.
Passera eller mixa soppan till slät konsistens. Smaka av med salt
och peppar, finhackad persilja och ev en klick smör.
Rör till sist i crème fraische eller lättvispad grädde, eller ät soppan
som den är.
Servera med nybakat knäckebröd och hemgjord färskost.

Lenes saltåknäcke
18 kakor
50 g jäst
5 dl vatten
2 1/2 tsk salt
1 1/2 msk sirap
1 msk stött kummin
100 g smör
5 dl rågsikt
4 dl rågmjöl
kornmjöl till utbakningen

Smula ned jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, sirap, stött kummin
och smör i klickar. Arbeta in mjölet ordentligt (degen blir ganska klibbig),
låt vila under duk 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 18 bitar och rulla dem till små
bollar. Kavla ut dem en och en i rikligt med kornmjöl till tunna kakor.
Nagga ordentligt med kruskavel eller gaffel. Grädda 2 kakor åt gången
i ca 6–8 minuter. Se efter att undersidan fått en fin ljusbrun färg.


Färskost
8 personer
1 l filmjölk
örtsalt
nymalen svartpeppar
1 klyfta vitlök, pepparrot eller valnötter
färska örter, t ex basilika, persilja, gräslök,
timjan, isop, libbsticka, rosmarin
ca 2 dl gräddfil eller crème fraiche

Värm fil och gräddfil under omrörning till 60 grader. Låt massan rinna
av i en silduk eller kaffefilter, gärna över natten. Tillsätt kryddor
och örter, smaka av.

Foto © Titti Erksell Barker

Foto © Titti Erksell Barker

Foto © Titti Erksell Barker

Ekologiska viner – en kommande trend

Det första ekologiska boxvinet kom i butik lagom till julen 2004.
Ecologica är en smakrik argentinare gjord på shiraz-druvan.
Vinet är producerat av Fabril Alto Verde, ägt av familjen Nale
som framställt ekologiska viner sedan 1992. Just Ecologica har
producerats utan animaliska produkter vilket innebär att det kan
drickas också av veganer.

– Vi har hållit ögonen öppna efter ett bra ekologiskt vin i flera år
och det känns kul att ha lyckats. Förutom att vinet är gott och
prisvärt är det också Krav-märkt, säger Björn Wittmark på
Giertz Vinimport.
Björn Wittmark är utbildad ekolog och tycker att det känns viktigt
som vinimportör att jobba med miljövänliga produkter, men ett vin
måste naturligtvis vara riktigt gott för att kvalificera sig, säger han.

ECOLOGICA Shiraz 2003

SB-nummer: 6512-08
Boxen rymmer 300 cl, pris 179 kr.
Ecologica finns även på flaska, då
med varumärkesnummer 6512-01.
En flaska om 75 cl kostar 60 kr.
Importör: Giertz Vinimport