Vår medarbetare fotografen och kocken Titti Erksell Barker arbetade i femton år
med cateringfirman Cous Cous. De specialiserade sig på att laga mat vid
filminspelningar och rockkonserter. Tittis mat blev snabbt berömd långt utanför
Sveriges gränser; laktovegetarisk, ekologisk, vällagad och vacker var och är
ledord som hon aldrig ger avkall på. Men när man tänjt sig till bristningsgränsen
och rört i de nyttiga grytorna en hel dag då kunde det hända saker. Så här
skriver Titti själv:
”1 kg brieost och 4 Japp och en och annan pizza…Ibland när skymningen föll
plockades lösnäsorna fram ur utklädningslådan och grannpizzerian gjorde goda
affärer. Man kan ibland bli så trött på egen lagad mat att längtan efter något helt
annat tar överhanden. Fast hemgjord pizza är ju överlägsen.”
Recepten nedan är hämtade ur God mat från en annorlunda värld (Prisma 2000)
som Titti både skrivit och fotograferat. Vill du se fler av hennes matbilder så gå
in på www.onestep-pictures.com och sök i menyn under ”mat”. Titti arbetar
även med konstfoto, hon representeras av Galleri Bilder till salu/Rebecka Dahlén,
Jungfrugatan 6 i Stockholm. Telefon 08 660 50 05, info@bildertillsalu.se,
www.bildertillsalu.se
Fler recept av Titti Erksell Barker hittar du i Receptlådan.
|
|
|
|
Blanda jäst, socker och ljummet vatten. När jästen lösts upp, tillsätt olja.
Häll upp mjöl och salt på bordet, blanda, tillsätt vätskan och arbeta
samman till en smidig deg. Den mår bra av att knådas.
Låt jäsa 30 minuter till dubbel storlek.
Knåda degen igen och forma 2 bullar, låt jäsa igen ca 10 minuter.
Kavla ut och täck en långpanna eller gör flera runda.
Sätt ugnen på 225 grader.
Bred tomatsås på degen, men lämna två centimeters kant runtom
där du brer på tomatpuré.
Arrangera hyvlad zucchini, skivad rödlök, paprika skuren i bitar,
champinjonskivor, oliver, pesto och mozzarellaost.
Ställ in i ugnen, ca 10 minuter, tills det blir fin färg.
Puré på soltorkade tomater
Vatten
50 g soltorkade tomater
1/2 del olivolja
salt
svartpeppar
2 klyftor vitlök
italiensk salladskrydda
oregano, basilika och salvia
Vegan
Uteslut mozarellan och ta veganost eller klicka vegan crème
fraiche över. Uteslut parmesan i peston och ersätt med brödsmulor.
Koka upp vatten och lägg i de torkade tomaterna, dra av från plattan,
låt stå ca 30 minuter, häll av vattnet. Mixa med olja, salt, peppar,
vitlök, italiensk salladskrydda och örter. Smaka av.
Om du skall spara purén, tillsätt ej vitlök.
Färsk tomatsås
Finns det något godare? När du känner att färsk tomatsås är ett måste
men det inte finns så smakfyllda tomater, tillsätt 2 grillade röda paprikor
och/eller hela burktomater i såsen, vilket ger en härlig sötma och smak.
1 1/2 kg färska tomater eller 3 burkar hela italienska
2 stora gula lökar
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1/2 tsk salt
nymalen peppar
1 1/2 dl färska örter: oregano, basilika och salvia
Sätt ugnen på 225 grader. Grilla tomaterna i ca 10 minuter, ta av skalet.
Hacka löken och stek den snällt i olja tillsammans med vitlök, tillsätt
tomaterna, mosa dem med trägaffel så gott det går och koka långsamt
ca 30 minuter eller tills överflödig vätska försvunnit.
Passera eller mixa tomatsåsen. Tillsätt tomatpuré, socker, salt och
nymalen peppar. Smaka av med önskade örter. Låt koka
ytterligare 10 minuter.
Alternativ
En skvätt vinäger kan smaka bra, och en hel stjälk selleri är gott att låta
koka med en stund. Grädde, vin och basilika är ju inte heller så dumt…
eller spiskummin, kanel och chili. En annan favorit är smörtomatsås;
tillsätt en rejäl klick smör i tomatsåsen på slutet. För en gammal
”tomatian” som jag själv finns inga begränsningar.
Pesto
ca 1 dl riven parmesanost
12 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
300 g basilika
ca 1 dl pinjenötter
100 g persilja
1 dl olivolja
vitvinsvinäger
lite varmt vatten
salt
peppar
Vegan
Ta mer nötter och bröd istället för parmesan
Riv parmesanen och smula brödet, skala och hacka vitlöken,
stöt basilika, pinjenötter och persilja med mortel, örterna kommer då
mer till sin rätt. Använd mixer till större mängder. Späd med olja, lite
vitvinsvinäger och varmt vatten till en fin konsistens. Smaka av med
salt och peppar.
Vill du dryga ut peston eller göra den veganvänlig så uteslut parmesan,
och ta mera bröd och nötter. Du kan också byta ut pinjenötterna mot mandel
eller andra nötter och mer persilja om du inte har tillräckligt med basilika.
Färsk spenat, purjolök och zucchini är också väldigt gott i.
|
|
Det första ekologiska boxvinet kom i butik lagom till julen 2004.
Ecologica är en smakrik argentinare gjord på shiraz-druvan.
Vinet är producerat av Fabril Alto Verde, ägt av familjen Nale
som framställt ekologiska viner sedan 1992. Just Ecologica har
producerats utan animaliska produkter vilket innebär att det kan
drickas också av veganer.
Vi har hållit ögonen öppna efter ett bra ekologiskt vin i flera år
och det känns kul att ha lyckats. Förutom att vinet är gott och
prisvärt är det också Krav-märkt, säger Björn Wittmark på
Giertz Vinimport.
Björn Wittmark är utbildad ekolog och tycker att det känns viktigt
som vinimportör att jobba med miljövänliga produkter, men ett vin
måste naturligtvis vara riktigt gott för att kvalificera sig, säger han.
|
|