Kantarell – värd att vänta på!

Under brittsommarens sista dagar passar vi på
att avnjuta en läcker kantarellbruschetta. I stora
gyllengula lass ligger kantarellerna hos grönsaks-
handlaren, men med dagens priser blir det kanske
inte så många gånger varje år som kantarellen
står på bordet. Den som har tur snubblar över
ett gult skimmer ute i skogen och kan plocka
korgen full! Vinbären håller också på att ta slut,
så skynda att testa den här enkla men
läskande drycken! Recepten är hämtade ur
Grön mat från en annorlunda värld
(Prisma 2000) som Titti Erksell Barker skrivit
och fotograferat.

Kantarellbruschetta med rucolasallad
och smörstekt zucchini

4 personer
ca 1/2 l rensade kantareller per person
ca 2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
1 stor knippa basilika
4 rostade, grillade eller stekta
brödskivor
1 zucchini i stavar
4 salladslökar eller 1 rödlök
2 klyftor vitlök
färsk timjan
200 g rucolasallat
balsamicovinäger
gräslök

Gör så här:
Lägg kantarellerna i en varm panna utan fett.
Låt puttra tills vätskan försvunnit, lägg därefter i
smör och stek ett par minuter, salta och peppra,
blanda med hälften av basilikan. Rosta brödet
samtidigt. Grilla eller stek i en annan panna zucchini-
stavar, grovhackad lök och vitlök hastigt i smör, salta
och peppra, tillsätt färsk timjan. Blanda rucola, zucchini,
lök och kantareller. Lägg på brödet. Några droppar
balsamicovinäger passar ypperligt till. Toppa med
gräslöken och resten av basilikan. Servera genast.
Spenat eller mangold kan användas istället för rucola.


Svartvinbärsdryck

4 personer
3 limefrukter eller 1 1/2 citron
is eller krossad is
1–2 msk rörsocker eller efter smak
4–5 klasar svarta vinbär
1 l mineralvatten

Gör så här:
Pressa hälften av citrusfrukten, skär resten i skivor.
Lägg is, citrusfrukt, rörsocker och vinbär i en tillbringare.
Häll på mineralvatten. Servera genast.

foto Titti Erksell Barker©