|
Först tar man reda på vilka fjärilar som finns eller skulle kunna finnas i ens omgivning. Att man inte sett till några fjärilar behöver inte betyda att de inte kan dyka upp. Fjärilar flyger långa sträckor på jakt efter rätt värdväxt. Deras doftorgan är högt utvecklade och vissa fjärilar kan känna igen rätt doft på flera kilometers avstånd! Ett bra tips är att ta kontakt med den lokala Naturskyddsföreningen. Där finns kunskap om fjärilar, affischer med bilder på den vanligaste fjärilarna och bra handböcker, t ex Fjärilshandboken om konsten att få fjärilar att trivas.
Färilshandboken är skriven av Per Bengtson, Per Isakson, Maria Lewander och utgavs första gången 1996 av Naturskyddsföreningen. För att köpa denna utmärkta handbok, gå in på www.snf.se och klicka vidare till Naturbutiken/böcker/Fjärilshandboken. Pris 169 kr (135 kr för medlemmar).
Så ska platsen för trädgården bestämmas; det kan vara allt från en mindre plantering i krukor på balkong eller terrass, till stora sammanhängande växtområden, som Skansens Fjärilsträdgård. En bit av en rabatt eller ett hörn i trädgården kan också bli en fjärilsfavorit. Det viktigaste är att platsen är vindskyddad och varm.
Det är viktigt att det finns växter för fjärilar från tidig vår till sent in på hösten. Se till att det finns något att äta för de övervintrande fjärilarna när de vaknar och snabbt behöver mat. På våren är de första späda lökarna som kommer, t ex pärlhyacinter viktiga. Plantera också växter som blommar långt in på hösten. Vilka växter som passar i ens växtzoon kan man läsa om i t e x Fjärilshandboken (ovan). När man planerar växtligheten är det väldigt viktigt att välja växter som är ekologiska.. Fjärilar är mycket känsliga för gifter. Försök skapa en så giftfri miljö som möjligt, ett visst nedfall av gifter genom regn tillkommer ju alltid. Välj växtlighet utifrån vilka fjärilar som kan tänkas besöka dem. Glöm inte nattfjärilarna!
Gör en ordentlig skiss, planera vindskydd och hur växterna ska grupperas. Planera inskaffandet av plantor och fröer.
Dags att greppa spaden och gräva! Jordmånen när man anlägger en fjärilsträdgård ska vara mager. Skulle man behöva, så går det att göra en mager jord rikare, men tvärtom är svårare. Plantera och så, markera med skyltar vad som planterats. Spara en så korrekt skiss som möjligt av hur växterna är placerade, det är guld värt om man behöver justera anläggningen.
Titta till och sköt om odlingen regelbundet. Notera vilka växter som trivs och vilka som inte tar sig. Efter vintern kan man behöva ersätta vissa plantor som inte klarat övervintringen. Innan man t ex inhandlar en ny dyrbar Buddleja för att den förra inte klarat sig, kan man fundera över någon alternativ växt. Se bara till att värdväxterna, d v s de växter som fjärilar lägger sina ägg på och som utgör födan för larverna finns i tillräcklig mängd.
|
|