Limepaj

Från Titti Erksell Barker kommer en fräsch limepaj. Så här tidigt på våren kan
vi ju inte dekorera med färska jordgubbar men prova gärna receptet igen i
sommar! Den alternativa fyllningen är en variant på originalet, lika god men
med lite mer syra. Receptet finns i God mat från en annorlunda värld
(Prisma 2000) som Titti både skrivit och fotograferat Vill du se fler av
hennes matbilder så gå in på www.onestep-pictures.com och sök i menyn
under ”mat”. Titti arbetar även med konstfoto, hon representeras av
Galleri Bilder till salu/Rebecka Dahlén, Jungfrugatan 6 i Stockholm.
Telefon 08 660 50 05, info@bildertillsalu.se, www.bildertillsalu.se

Key Lime Pie
6–8 personer

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop botteningredienserna,
gärna i matberedare eller använd mortel. Tryck ut massan
för hand i form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Rör ihop gulorna och mjölken, tillsätt därefter 1/2 dl
färskpressad juice försiktigt, får ej vispas.
Fyll pajskalet jämnt, låt stå kallt över natten.
Om bär eller choklad önskas till, lägg på det strax före
servering. Dekorera med färska limeskivor och hallon,
alternativt massor av färska jordgubbar, eller
ca 1 dl grovt riven mörk choklad av god sort, t ex Valrhona.
Det går även utmärkt att använda pajfyllningen i rulltårtor,
tårtor eller kanske till mandelmusslor, toppa då med blåbär.

Botten
300 g digestivekex
75–100 g smält smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 msk socker

Fyllning
4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl färsk limejuice (ca 8–10 lime) eller 1 dl Key lime juice
1/2 l hallon
1 lime till dekoration


En annan god fyllning till pajskalet:
250 g philadelphiaost
1 dl socker
2 ägg
1/2 dl citronsaft
zest, d v s rivet skal, av 1/2 citron
3 dl gräddfil
kanel
1/2– 1 l blåbär, hela eller mixade

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop ost, socker, ägg,
citronsaft och skal med 2 dl gräddfil. Fyll pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut, bred
på resten av gräddfilen men lämna en centimeterbred
kant runt om så att den fina gula färgen syns. Grädda i
ytterligare 5 minuter. Pudra kanel över. Garnera med
blåbär strax före servering. Båda pajerna är jättegoda
i många dagar.

Klicka på bilderna för större bild!

Foto © Titti Erksell Barker